Také milujete vůni perníkového koření? Ve mně to vždycky nějakým způsobem asociuje Vánoce. Když dám perník do trouby a rozvoní se celým bytem, cítím se jako v pohádce. Tento jednoduchý a zdravý recept Vám milovníkům buchet a koláčů určitě udělá radost. Díky ingrediencím jako jsou dýně Hokkaido (vysoký obsah draslíku, beta-karotenu a vlákniny), vlašské ořechy (zdravé tuky), vejce (bílkoviny), špaldová mouka (K, Mg, S), jablka, kakao (Vitamín C, Mg, Se, Z…) a med (Vitamíny A, B1, B6, B12, C a mnoho minerálů) vytvoříte super-potravinovou bombu v jednom. Co všechno budete potřebovat:
– středně velkou dýni Hokkaido
– 1 jablko (kyselejší typ)
– 2 vejce
– 200g špaldové mouky (nebo polohrubé bio mouky)
– 3 lžíce mléka
– hrst ořechů
– perníkové koření (1-2 badyány, lžička skořice, 8 hřebíčků – rozmixujte nebo rozdrťte v hmoždíři)
– 4 lžíce olivového oleje (extra panenský)
– 2 lžíce jemného prášku z nepražených kakaových bobů nebo 3 lžíce kakaa (bio kakao od Alnatury – Dm Drogerie, Globus)
– 1 PrDoPeč (prášek do pečiva)
– 4 lžíce medu
Někdo dýni loupe. Pokud použijete bio dýni a dobře ji umyjete, loupat ji nemusíte. Její kůra obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a byla by škoda, se o ně ochudit. Rozkrojte ji, lžící vydlabejte semínka a dýni nakrájejte na kostky (cca 220g). Dejte je do rendlíku s vodou a špetkou soli a vařte asi 10-15 minut, aby byly pěkně měkké. Poté je s trochou vody rozmixujte na pyré (aby ho bylo zhruba 240ml). Nastrouhejte si jablko na větším struhadle a připravte si rozdrcenou směs perníkového koření. Předehřejte si troubu na 180°C.
Do mísy nasypte mouku. Přidejte koření, PrDoPeč a kakao. O okraj druhé mísy rozbijte vajíčka a oddělte žloutky a bílky. Bílky vyšlehejte ve vyšší nádobě se špetkou soli. Ke žloutkům přilijte med a zpěňte. Přidejte olivový olej, dýňové pyré a nastrouhané jablko. Zamíchejte a přilijte zbytek mléka. Do této hmoty pomalu přisypávejte směs z mouky a ostatních ingrediencí. Až to spojíte, lehce vmíchejte ušlehané bílky a přidejte ořechy. Hotové těsto nalijte do předem vymazaného vyššího pěkáče tak, aby mělo na výšku maximálně 2 cm. Díky prášku do pečiva ještě malinko vyběhne. Pečte cca 35-40 minut. Dobrou super chuť! :)
OBRÁZEK:
http://blogchef.net/wp-content/uploads/2009/05/chocolate_brownies_1.jpg. Vyhledáno dne: 10.2.2012.
Pomoc! Kolik jedlé sody a kam se poděl a popisu prášek do pečiva? :-(
Jinak díky za recept, vypadá úžasně a samé zdravé věci x-)
Jehééé ahoj SPimy!:)
Koukám na ten svůj recept jak zjara :D, jak jsem přišla v popisu na jedlou sodu a zamněnila ji za prdopeč nechápu, ale hned to opravim :)). Jinak je to 1 Prdopeč a už žádná soda. Ať chutná! dej nám vědět, jak se povedl ;).
Ahooj!