V poslední době mě nějak chytlo pečení. Možná je to i tím, že za chvíli začne nová sezóna a potřebuji se zbavit posledních dobře uložených zásob z mrazáku. :) Tak jsem teď namátkou vytáhla meruňky a udělala tuhle super lehkou zdravou bublaninu. Jelikož zatím vždycky peču pro dva a také, abychom to nejedli ještě dalších 14 dní, máte-li více strávníků, recept si libovolně upravte podle počtu osob. Mimochodem, věděli jste, že meruňky jsou velkým zdrojem kyseliny listové, odbourávají tuk a díky vitamínu A zpomalují stárnutí? A ještě se s vámi podělím o jednu vychytávku. Pokud je koupíte nedozrálé, nechte je přes noc dojít v papírovém pytlíku s dvěma jablky. Ta totiž uvolňují ethylen, který urychluje zrací proces (MÜLLEROVÁ, 2008). Na těsto budete potřebovat:
– 2 vejce
– 75g tekutého medu
– 50g špaldové mouky (Alnatura DM)
– 50g polohrubé celozrnné mouky (CountryLife)
– PrDoPeč (Alnatura DM)
Do vyšlehaných vejcí s medem přisypte oba druhy mouky a 1/4 sáčku prášku do pečiva a pomalu je vmíchejte do medové pěny. Vymažte si pečící misku troškou másla a vysypte moukou, aby se vám bublanina nepřichytila ke dnu i stěnám. Těsto vylijte do misky a poklaďte polovinami meruněk. Pečte na 180°C na horní a spodní ohřev bez horkého vzduchu asi 20-25 min. Po vytažení z trouby nechte zchladnout a trošku bublaninu posypte moučkovým cukrem (dělám si ho sama z třtinového cukru v robotu). Jestli máte po ruce ostružiny, rybíz, třešně nebo lesní ovoce, neváhejte je také vyzkoušet! Dobrou chuť. :)
O měruňkách více zde:
ZDROJ:
Müllerová, E: Meruňky nejen odbourávají tuky ale i zpomalují stárnutí organismu. Novinky.cz (online) URL: http://www.novinky.cz/zena/zdravi/146680-merunky-nejen-odbouravaji-tuky-ale-i-zpomaluji-starnuti-organismu.html. Vyhledáno dne: 10.4.2012.
OBRÁZEK:
Archiv autorky.
Napsat komentář